EKONOMİSİ

KUŞADASI EKONOMİSİ

Kuşadası İlçesi'nin ekonomik yapısının temelini, turizm ve turizme bağlı hizmetler sektörleri oluşturmaktadır. İlçe; yerli, yabancı turistler ve de yazlıkçıların yoğunluklu olarak tercih ettikleri bir turizm destinasyonudur.

Nüfus:

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi istatistiklerine göre, 2021 yılı sonu itibarıyla, Kuşadası'nın nüfusu 125.812 kişidir. Bunun % 49,75'i erkek (62.595 kişi), % 50,25'i (63.217 kişi) kadındır. Yaz aylarında ise nüfusu, yerli ve yabancı ziyaretçiler, yazlıkçılar, günübirlik tatilciler ile birlikte 7-8 kat artmaktadır.

Tarım:

Kuşadası'nın toplam tarım arazisi 40.454,9 hektar'dır. Bu alanın 4.209 hektarı tahıllar ve diğer bitkisel ürünler için, 426 hektarı nadas için, 1352 hektarı sebze ve meyve bahçeleri için, 34.464 hektarı meyveler, içecek ve baharat bitkileri için ve 3,9 hektarı ise süs bitkileri için ayrılmaktadır. Kuşadası'na kayıtlı toplam 461 adet traktör vardır.

Turizm:

İlçe ekonomisinin en önemli girdisi turizmdir. Deniz-güneş-kum, tarih, kültür-inanç, kruvaziyer, yat limanı, sağlık, kongre merkezi, doğa, at-jeep safari, tracking, kuş gözlemciliği, termal, gastronomi gibi turizmin bütün türleri Kuşadası'nda mevcuttur. Turizme bağlı olarak, restoran, cafe, eğlence sektörü, tekstil, kuyum, deri, gıda, inşaat, finans, ulaşım gibi sektörler de gelişmiştir. Konaklama tesisleri ve seyahat acentaları ilçe turizminde en önemli rol oynayan iki sektördür.

Ticaret:

İlçenin dinamik bir ticaret yapısı vardır.İlçenin ticari yapısı, Güvercinada-Marina-Vergi Dairesi üçgenindeki yaklaşık 2 km2'lik alanda yoğunlaşmıştır.