Yayınlanma Tarihi: 01 Ekim 2019
OTELCİLER THOMAS COOK KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN BİR ARAYA GELDİ

İngiltere’nin en büyük seyahat acentası Thomas Cook’un iflasından sonra ülkemize ve Kuşadası’na etkileri hakkında Otelciler; CHP Aydın Milletvekili ve PM üyesi Bülent Tezcan, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan ve Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (KODER) Başkanı Tacettin Özden ile Kuşadası Ticaret Odası’nda bir araya geldi.

Kuşadası’nda Thomas Cook ile çalışan otellerin katıldığı toplantıda konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel; Thomas Cook’un iflası sonucu oluşan kriz durumu analizi yapacağız ve bu durumdan etkilenen firmaların da görüşlerini alarak yetkililere bildirmek üzere veri sağlayacağız. Dedi.

CHP Aydın Milletvekili ve PM üyesi Bülent Tezcan, Thomas Cook’un iflası nedeniyle bu sezon oluşan zararı telafi etme ve önümüzdeki sezonun en az etkilenmesi için hükümet ile işbirliği içerisinde çözüm arayışında olacaklarını ve Kuşadalı otelcilerle yapılan bu toplantının amacının gelecek öneri ve istekleri almak olduğunu söyledi. Tezcan; şu an yaşananların partiler üstü bir durum olduğuna dikkat çekti ve şimdiden önlem alınmazsa önümüzdeki sene için de bu durumun çok sıkıntı yaratacağını belirtti.

Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan; alacakların tek merkezde toplanarak Türkiye alacağı şeklinde takibinin sağlanmasının doğru olacağını belirttiği konuşmasında; Kuşadası’nda bu alacaklar Ticaret Odası’nda toplanabilir ve takibi yapılabilir dedi. Akdoğan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’da bu konuda çalışmalar yapıldığını ve konuyla ilgili olarak Ankara’ya gideceğini belirtti.

KODER Başkanı Tacettin Özden; olayın gerçekleşme sürecini anlattığı konuşmasında, Turizm Bakanı’nın derhal olayın içine girdiğini ve kredi ve alacakların tahsili konularında çalışma yaptıklarını söyledi. Özden asıl problemin iflastan önce kesilmiş faturalar olduğunu ve Kuşadası’nın 5 Milyon Euro kaybı olduğunu belirtti.

Sigorta şirketlerinin de devreye girdiğinin görüşüldüğü toplantıda, Thomas Cook’ın iflasının, sadece Türk turizmine değil, dünya turizmine çok büyük zarar verdiği dile getirildi.

Kuşadası Ticaret Odası Meclis Başkanı Ahmet Miraç Şengel, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Kemal Daylan ve Yönetim Kurulu Üyesi Seydi Yıkılmaz’ın da hazır bulunduğu, katılan otelcilerin önerilerini dile getirdikleri toplantının sonunda; tahsil edilemeyen faturaların vergiden düşülmesi, bir yıl geri ödemesiz,üç yıl vadeli, düşük faizli kredi imkanı, alacakların tek merkezde toplanarak Devlet eliyle takip edilmesi, gelecek yıl öncelikle zarar gören bölgelere ilave uçuşlar konulması ve Turizm Ajansı katkı payı ödemesinin ertelenmesi konuları gelen talep ve önerilerde yer aldı.