BREXIT BİRLEŞİK KRALLIK SERBEST TİCARET ANLAŞMASI VE SIKÇA SORULAN SORULAR HAKKINDA

Sayfalar

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) Odamıza gelenyazıda; İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) 31 Ocak 2020 tarihinden itibaren ayrılmasının ardından başlayan geçiş döneminin 31 Aralık 2020 tarihinde sona ereceği vurgulanarak, 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle İngiltere'nin üçüncü ülke olarak AB'nin ticaret düzenlemelerinin ve Türkiye ile AB arasındaki mevcut Gümrük Birliği'nin, Ortaklık Konseyi'nin 1/98 sayılı Kararı' nın ve AKÇT Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA)kapsamı dışında kalacağı belirtilmiştir.

Ticaret Bakanlığı'nın yazısında, söz konusu süreç ile ilgili 29 Aralık 2020 tarihinde imzalanan Türkiye ve İngiltere arasındaki STA çerçevesinde "menşe beyanı" uygulaması hakkında bilgi verilmiştir.

Ayrıca, 31 Aralık 2020 tarihini 1 Ocak 2021 tarihine bağlayan an itibariyle sevk halinde, antrepoda veya geçici depolamada bulunan ve henüz ithalat işlemleri tamamlanmamış olan eşyanın, ülkemizden İngiltere'ye yapılan ihracat işlemleri için 1 Ocak 2021 tarihinden önce düzenlenmiş veya "sonradan düzenlenen" menşe ispat ve dolaşım belgelerinin geçerlilik süreleri hakkında detaylı bilgi için Ticaret Bakanlığı'nın ilgili yazısı aşağıdaki linkte sunulmuştur.

Ticaret Bakanlığı'nın ilgili yazısına ulaşmak için tıklayınız.

BREXIT bağlamında Birleşik Krallık ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması hakkında “Sıkça Sorulan Sorular” için tıklayınız.