ÇARŞI SORUNLARI ÇARŞIDA GÜNDEME GELDİ

Çarşılardaki ve özellikle Barbaros Bulvarı’ndaki sorunları görüşmek üzere,  Kuşadası Kaymakamı Muammer AKSOY, Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar AKDOĞAN, Meclis Başkanı Mahmut ÖZTAŞ, Meclis Başkan Yardımcısı Tolga ERDEM, Yönetim Kurulu Üyeleri İrfan YİĞİT ve Seydi YIKILMAZ, Kuyumcular Derneği Başkanı Özgür EVRAN, Kuşadası Belediyesi Meclis Üyesi Nail Özazman ve Levent Öğren, Barok Halı’da çarşı esnafı ile bir araya geldi.

Sorunların ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda söz alan Kuşadası Kuyumcular Derneği Başkanı Özgür EVRAN; toplantının amacının işlerimizi daha iyi hale nasıl getiririz?, sıkıntılarımızı nasıl aşarız?, Proje olarak ileriye yönelik neler yapabiliriz? konularında bir sohbet olduğunu belirtti ve 3 dönemden beri Barbaros Hayrettin Paşa Bulvarı için proje sözü alındığını, gelen turistin ana arter olan bu bulvardan yayıldığını söyledi ve oturma yerleri, çöplerin toplanması, park yeri sorunu ve banka tadilatlarının bir takım sıkıntılar ortaya çıkardığını dile getirdi.

Kuşadası Kaymakamı Muammer AKSOY, toplantıda yaptığı konuşmada satışların artması için 3 konunun çok önemli olduğunu belirterek, bunların “satacak ürün”, “mekan” ve “güven” olduğunu söyledi. Öncelikle satılan ürünün Kuşadası ile özdeşleşmesi ve Kuşadası’na özgü ürünler olması gerektiğini belirten Kaymakam Aksoy, bu konuda Kuşadası’nı en iyi anlatan hediyelik eşya yarışması açabileceklerini ifade etti. İkinci önemli konunun mekan ve atmosfer olduğunu, gelen turistlerin “burayı mutlaka görmeliyim, görmeden gitmemeliyim” demesi gerektiğini belirten Aksoy, üçüncü önemli konunun da güven olduğunu belirtti ve bu üç unsurun sağlanması durumunda satışların 5’e

katlanacağına emin olduğunu söyledi.

Kuşadası Kaymakamı Muammer AKSOY Kaleiçi için, Koruma Kurulu, Belediye, Ticaret Odası ve Mimarlar Odası’nın içinde yer alacağı ve çarşı esnafının da onayının alınacağı bir proje yaptırabileceğini belirtti, ancak kısa vadedeki sorunlar için Kaymakamlık olarak hemen harekete geçeceklerini, hanutçuluğa asla taviz verilmeyeceğini, emniyet güçlerinin artırılacağını ve aydınlatma, trafik gibi sorunların hemen çözüleceğini ifade etti.

Kuşadası Belediye Meclis Üyesi Nail Özazman’da toplantıda yaptığı konuşmada; tam 1 aydır görevde olduklarını, 7 Mayıs’ta Müdürlüklerin yeniden kurulduğunu, ve kurumsal bir yapı oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, Belediye hizmetlerini daha sağlıklı vermeye çalışacaklarını söyledi. Çarşı ile ilgili konularda esnafla birlikte karar verileceğini dile getiren Özazman, trafik ile ilgili konularda komisyonun çalıştığını, imar planlarının ve yönetmeliklerin yeniden ele alınacağını söyledi ve işportaları ve seyyar satıcıları tamamen kaldıracaklarını belirterek, Çarşamba Pazarının ise tamamen kaldırılamayacağını, ancak mağazalardaki ürünlerin orada satılamayacağını ifade etti.

Bir gün önce de esnafla bir araya gelen Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar AKDOĞAN, bu sorunların yıllarca tartışıldığını ve sıkıntıların Kuşadası Ticaret Odası tarafından hazırlanan raporlarda da yer aldığını söyledi ve çözüm aşamasında hep bir ayağın eksik kaldığını belirterek, 2012 yılında tur operatörleri, Belediye ve Ticaret Odası’nın da yer aldığı, kruvaziyer müşterilerinin çarşılarda daha fazla dolaşmasını sağlamak amaçlı yapılan protokolü örnek vererek, “bir protokol yapıldı, ancak uygulanamadı” dedi. Kuşadası Ticaret Odası tarafından hazırlanan ticari envanter raporunda da görüldüğü gibi Kuşadası’nın Marina-Vergi Dairesi-Küçükada üçgeni arasında sıkıştığını söyleyen Akdoğan, önümüzdeki günlerde Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın da katılacağı Yönetim Kurulu toplantısında, bu sorunları kendisine ileteceklerini ifade etti. Kuşadası’nda tabela kirliliği olduğunu söyleyen Akdoğan, Kuşadası Ticaret odası olarak yönlendirmeler ve barkovizyon ile ilgili bir çalışma başlattıklarını belirtti.

Faaliyete geçen Kongre Merkezi’nin de çarşılara fayda sağlayacağını ve Kuşadası’nın ikinci limanı olacağını ifade eden Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar AKDOĞAN, yerli turiste daha fazla önem gösterilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Toplantının sonunda Kuşadası Kaymakamı Muammer AKSOY, satılan ürünlerin ihtiyaçlara uygun ve Kuşadası’na özgü olması ve geliştirilmesi gerektiğini tekrar hatırlatarak, çarşılardaki atmosferin mutlaka iyileştirilmesi ve güvenin sağlanması gerektiğini söyledi ve toplantının çok verimli olduğunu, bu tür toplantıların ve sohbetlerin daha sık yapılması gerektiğini belirtti.