TELİF HAKLARI KONUSUNDA MÜZİK BİRLİKLERİ İLE YAPILAN SÖZLEŞMEDE SON TARİH 31 TEMMUZ 2013

Uzun zamandır gündemde olan telif hakları konusu ile ilgili Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan’ın takibi neticesinde Müzik Birlikleri ile anlaşmaya varılmış ve 2013 yılı tarifeleri üzerinden Müzik Birliklerinden toplamda %70’lere varan indirim sözleşmeleri yapılmıştı.

Müzik Birliklerinin Kuşadası’nda tespite başladığı 2011  yılından bugüne kadar tespit yapılan, davalık olan üyelerimizin sıkıntılarını çözmek amacı ile konuyu yakından takip eden Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan yaptığı açıklamada, “ 2011 yılından itibaren Müzik Birlikleri ilçemizde tespitlere başladı. Konunun bize aktarıldığı günden itibaren biz de kendileri ile görüşmelere başladık. Görüşmelerin her aşamasında da üyelerimizi bilgilendirme yoluna gittik. Müzik Birlikleri ile Nisan 2013 tarihinden itibaren anlaşmaya vararak, indirim sözleşmelerini imzaladık.  Yapılan bütün çalışmaları basın ve mail yoluyla da duyurduk. Ayrıca Müzik Birliklerinin yetkilileri 1 Temmuz 2013 tarihinden, 19 Temmuz 2013 tarihine kadar Odamızda bulunarak sözleşme yaptılar. Özellikle davalık olan üyelerimiz için yapılan bu çalışma neticesinde maalesef  Müyap –Müyor-Bir ile davalık olan 94 işletmeden sadece 43 işletme başvuruda bulundu. Bu 43 işletmenin 33 tanesi tutanak tutularak dava açılan işletmeler olup, 10 işletme de davalı olmadan kendileri sorumluluklarını yerine  getirmek isteyen işletmelerdi.  25 işletme de ayrıca başvuruda bulunmuş, ancak sözleşme imzalamamışlardır. Bu 25 işletmelerden 21 tanesi  de davalık olan işletmelerdir.

Diğer Müzik Birliği  olan Mesam-Msg ile de toplamda 16 işletme sözleşme imzalamış, 11 işletme de

başvuruda bulunup sözleşme imzalamamıştır.

Yetkililerin burada olduğu dönemde özellikle davalık olan işletmeler tek tek aranmış, Kuşadası’nın belli 30 noktasına afişler asılmış konu ile ilgili 3000 adet  bilgilendirme broşürleri dağıtılmış ve tüm yerel gazetelere de ilan verilmiştir.

Ancak bütün bu özverili çalışmaların neticesinde tablo maalesef açıkladığımız şekliyle çok da iç açıcı değildir.

Kuşadası  Ticaret Odası olarak bu işten herhangi bir çıkarımız söz konusu olmadığı gibi sadece üyelerimizi bilgilendirmek ve işlerini kolaylaştırmak amacıyla üzerimize aldığımız bu sorumluluğumuz, Müyap-Müyor-Bir ile imzaladığımız sözleşmenin son tarihi olan 31 temmuz itibari ile bitecektir.

Özellikle davalık olan işletmeler ve Ä°ndirimden faydalanmak isteyen diğer işletmeler için son tarihin 31 Temmuz 2013 olduğunu tekrar hatırlatıyoruz. Sıkıntıya düşmemek için en azından bilgi almak amacıyla mutlaka Kuşadası Ticaret Odası’na başvurmaları gerekmektedir.” Dedi.

Yetkililerin ifadesine göre, son 1,5 yıldır Kuşadası Ticaret Odası iletişimde olduğu ve konuyu takip ettiği için Kuşadası’nda herhangi bir tespit yapılmıyordu. Ancak 1 Ağustos 2013 tarihi itibari ile Müzik Birlikleri yeniden tespitlere başlayacaklar.