KUŞADASI TİCARET ODASI ‘NIN TALEBİ NEDENİYLE KRUVAZİYER VE ÇARŞI SORUNLARI KUŞADASI TİCARET ODASINDAKİ TOPLANTIDA ÜST DÜZEYDE TARTIŞILDI

Kruvaziyer ve çarşılardaki sorunlar üzerine Kuşadası Ticaret Odası’nda  Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan’ın başkanlığını yaptığı ve  Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan ve Meclis Başkanı Mahmut Öztaş, Kuşadası Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Halit ŞAKAR, Kuşadası Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Başkanı Hüsnü ÖTEN  ve sektör temsilcilerinin katıldığı ve sorunların tartışıldığı toplantı gerçekleştirildi.

Ticaret Odası’nda gerçekleşen toplantıya TURSAB Kuşadası BYK Başkanı Fahrettin ÇİÇEK,  Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği’nden Turhan Kesim, Aydın Turist Rehberleri Odası Başkanı İsa Levent GÜRÇAVDI, Egeport A.Ş. Genel Müdürü Aziz GÜNGÖR, Kuyumcular Derneği Başkanı Özgür EVRAN, Kuşadası Gazeteciler Birliği’nden Latif SANSÜR, Kuşadası Gazeteciler Derneği Başkanı Ufuk BAKSİ, Tura Turizm’den Ali KULUYEVER, SeaSong Turizm’den Mert KAVAFOĞLU, ITS Tur’dan Cahit ŞİMSEK, Karavan Tur’dan Taner YAMAN ve diğer davetliler katıldı.

Kaymakam Mustafa Ayhan’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Ayhan;  Bu tarz toplantıların önemini vurguladı ve Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan’ın yaptığı çalışma sonucu bir üst kurul oluşumu önerisiyle toplanıldığını belirtti.

Daha sonra söz alan Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan’da

konuşmasında ticari hayatta ve çarşılardaki büyük işsizlik ve diğer  sorunlara değindi ve çarşılardaki rahatsız edici asılmaları, işgaliyeleri, kruvaziyer müşterilerinin çarşılarda görünmemesi konusunu, Pazar yerlerinin haksız rekabete sebep olduğunu ve Çarşamba pazarının esnafın cirosundan götürdüğünü dile getirdi. “Bugün burada bu sorunları gündeme getirmek için toplandık, önlemler almalı ve en kısa sürede uygulamalıyız” sözleriyle konuşmasına devam eden Akdoğan’ın ardından söz alan Ege Ports Genel Müdürü Aziz Güngör ise konuşmasında, gemilerin neden Kuşadası’nı tercih ettikleri konusunda bilgi verdi ve Kuşadası Limanının gemiler için en karlı ve güvenilir limanlardan biri olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda gemi yolcularıyla yaptıkları anket sonuçları hakkında da bilgi veren Güngör; anketlerden çıkan genel sonuca göre turiste asılmalar, fiyat politikasının tutarsızlığı, bazı satıcıların agresifliği ve satın alınan malın yerli ürün olmamasıyla ilgili şikayetler olduğunu dile getirdi. Ayrıca  gemilerin büyümesiyle doğru orantılı olarak her yıl müşteri kalitesinin düştüğünü, kitle turizmine hitap edildiğini anlattı ve bunun da çarşıdaki ciroların düşmesine sebep olduğunu belirtti. Güngör, ayakbastı paraları ile ilgili gelen soru üzerine ise “Türkiye’de gemilerin ücretlerini acentalar öder.  Bununla ilgili yasal düzenleme var” dedi.

TİCARİ ENVANTER ÇALIŞMASI HAYAT GEÇMELİ

Toplantının devamında söz alan Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan; gelen şikayetlerin ilçemize gelen her turisti ilgilendirdiğini ve buna yönelik emniyet ve zabıta güçlerine de görev düştüğünü belirtti ve bir başka sorun olan kent merkezindeki sıkışıklığı dile getirdi. Kuşadası Ticaret Odası tarafından yapılan Ticari Envanter çalışmasında sorunların ve temel nedenlerin vurgulandığını ve pastadan pay alan işyeri sayısının çok fazla arttığını vurgulayan Akdoğan; çarşılardaki işsizlik sorunun en büyük sebebinin bu olduğunu belirtti.

Tura Turizm temsilcisi Ali Kuluyever’de gemi acentası olarak gemilerdeki müşterinin %30-35’inin tur satın aldığını, kalan müşteriyi gemiden indirerek çarşıya çıkarmanın önemine değindi ve bunun için Kuşadası’nın tanıtımının gemi içerisinde ören yerleri ile değil, Kuşadası ismiyle yapılması gerektiğinin altını çizdi.

ÇARŞILARDA YERLİ MAL SATILMALI

Toplantıdan çıkan bir başka sonuç ise çarşılarda satılan malların yerli, Türkiye’yi anlatan ve ülkemize ait mallar olması gerektiği oldu. Turistlerin, Çin malı ya da bir başka ülke kültürünü anlatan mal almak istemedikleri dile getirildi.

Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün’ün Turizm Koordinasyon kurulu’nun devreye girmesini önerdiği toplantıda, sorunlarla mücadele etmek için hukuki zemin oluşturulması da gündeme geldi.

Toplantının sonunda Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan toplantının verimli geçtiğini  ve konuşulanların en kısa sürede değerlendirilerek, somut adımlar atılacağını dile getirdi.