TŘm sekt÷rlere ait haberler aylara g÷re listelenmektedir. Haberlerin išeri­ini g÷rmek išin ba■lřklarřn Řzerine třklayřnřz.

KU┼×ADASI T─░CARET ODASI ‘NIN TALEB─░ NEDEN─░YLE KRUVAZ─░YER VE ├çAR┼×I SORUNLARI KU┼×ADASI T─░CARET ODASINDAK─░ TOPLANTIDA ├ťST D├ťZEYDE TARTI┼×ILDI

Kruvaziyer ve çar┼č─▒lardaki sorunlar üzerine Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒’nda  Ku┼čadas─▒ Kaymakam─▒ Mustafa Ayhan’─▒n ba┼čkanl─▒─č─▒n─▒ yapt─▒─č─▒ ve  Belediye Ba┼čkan─▒ M. Esat Altungün, Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒ Yönetim Kurulu Ba┼čkan─▒ Serdar Akdo─čan ve Meclis Ba┼čkan─▒ Mahmut Özta┼č, Ku┼čadas─▒ Esnaf ve Sanatkârlar Odas─▒ Ba┼čkan─▒ Halit ┼×AKAR, Ku┼čadas─▒ ┼×oförler ve Otomobilciler Odas─▒ Ba┼čkan─▒ Ba┼čkan─▒ Hüsnü ÖTEN  ve sektör temsilcilerinin kat─▒ld─▒─č─▒ ve sorunlar─▒n tart─▒┼č─▒ld─▒─č─▒ toplant─▒ gerçekle┼čtirildi.

Ticaret Odas─▒’nda gerçekle┼čen toplant─▒ya TURSAB Ku┼čadas─▒ BYK Ba┼čkan─▒ Fahrettin Ç─░ÇEK,  Ku┼čadas─▒ Otelciler ve Yat─▒r─▒mc─▒lar Birli─či Derne─či’nden Turhan Kesim, Ayd─▒n Turist Rehberleri Odas─▒ Ba┼čkan─▒ ─░sa Levent GÜRÇAVDI, Egeport A.┼×. Genel Müdürü Aziz GÜNGÖR, Kuyumcular Derne─či Ba┼čkan─▒ Özgür EVRAN, Ku┼čadas─▒ Gazeteciler Birli─či’nden Latif SANSÜR, Ku┼čadas─▒ Gazeteciler Derne─či Ba┼čkan─▒ Ufuk BAKS─░, Tura Turizm’den Ali KULUYEVER, SeaSong Turizm’den Mert KAVAFO─×LU, ITS Tur’dan Cahit ┼×─░MSEK, Karavan Tur’dan Taner YAMAN ve di─čer davetliler kat─▒ld─▒.

Kaymakam Mustafa Ayhan’─▒n aç─▒l─▒┼č konu┼čmas─▒yla ba┼člayan toplant─▒da Ayhan;  Bu tarz toplant─▒lar─▒n önemini vurgulad─▒ ve Ticaret Odas─▒ Ba┼čkan─▒ Serdar Akdo─čan’─▒n yapt─▒─č─▒ çal─▒┼čma sonucu bir üst kurul olu┼čumu önerisiyle toplan─▒ld─▒─č─▒n─▒ belirtti.

Daha sonra söz alan Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒ Yönetim Kurulu Ba┼čkan─▒ Serdar Akdo─čan’da

konu┼čmas─▒nda ticari hayatta ve çar┼č─▒lardaki büyük i┼čsizlik ve di─čer  sorunlara de─čindi ve çar┼č─▒lardaki rahats─▒z edici as─▒lmalar─▒, i┼čgaliyeleri, kruvaziyer mü┼čterilerinin çar┼č─▒larda görünmemesi konusunu, Pazar yerlerinin haks─▒z rekabete sebep oldu─čunu ve Çar┼čamba pazar─▒n─▒n esnaf─▒n cirosundan götürdü─čünü dile getirdi. “Bugün burada bu sorunlar─▒ gündeme getirmek için topland─▒k, önlemler almal─▒ ve en k─▒sa sürede uygulamal─▒y─▒z” sözleriyle konu┼čmas─▒na devam eden Akdo─čan’─▒n ard─▒ndan söz alan Ege Ports Genel Müdürü Aziz Güngör ise konu┼čmas─▒nda, gemilerin neden Ku┼čadas─▒’n─▒ tercih ettikleri konusunda bilgi verdi ve Ku┼čadas─▒ Liman─▒n─▒n gemiler için en karl─▒ ve güvenilir limanlardan biri oldu─čunu dile getirdi. Ayn─▒ zamanda gemi yolcular─▒yla yapt─▒klar─▒ anket sonuçlar─▒ hakk─▒nda da bilgi veren Güngör; anketlerden ç─▒kan genel sonuca göre turiste as─▒lmalar, fiyat politikas─▒n─▒n tutars─▒zl─▒─č─▒, baz─▒ sat─▒c─▒lar─▒n agresifli─či ve sat─▒n al─▒nan mal─▒n yerli ürün olmamas─▒yla ilgili ┼čikayetler oldu─čunu dile getirdi. Ayr─▒ca  gemilerin büyümesiyle do─čru orant─▒l─▒ olarak her y─▒l mü┼čteri kalitesinin dü┼čtü─čünü, kitle turizmine hitap edildi─čini anlatt─▒ ve bunun da çar┼č─▒daki cirolar─▒n dü┼čmesine sebep oldu─čunu belirtti. Güngör, ayakbast─▒ paralar─▒ ile ilgili gelen soru üzerine ise “Türkiye’de gemilerin ücretlerini acentalar öder.  Bununla ilgili yasal düzenleme var” dedi.

T─░CAR─░ ENVANTER ÇALI┼×MASI HAYAT GEÇMEL─░

Toplant─▒n─▒n devam─▒nda söz alan Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒ Yönetim Kurulu Ba┼čkan─▒ Serdar Akdo─čan; gelen ┼čikayetlerin ilçemize gelen her turisti ilgilendirdi─čini ve buna yönelik emniyet ve zab─▒ta güçlerine de görev dü┼čtü─čünü belirtti ve bir ba┼čka sorun olan kent merkezindeki s─▒k─▒┼č─▒kl─▒─č─▒ dile getirdi. Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒ taraf─▒ndan yap─▒lan Ticari Envanter çal─▒┼čmas─▒nda sorunlar─▒n ve temel nedenlerin vurguland─▒─č─▒n─▒ ve pastadan pay alan i┼čyeri say─▒s─▒n─▒n çok fazla artt─▒─č─▒n─▒ vurgulayan Akdo─čan; çar┼č─▒lardaki i┼čsizlik sorunun en büyük sebebinin bu oldu─čunu belirtti.

Tura Turizm temsilcisi Ali Kuluyever’de gemi acentas─▒ olarak gemilerdeki mü┼čterinin %30-35’inin tur sat─▒n ald─▒─č─▒n─▒, kalan mü┼čteriyi gemiden indirerek çar┼č─▒ya ç─▒karman─▒n önemine de─čindi ve bunun için Ku┼čadas─▒’n─▒n tan─▒t─▒m─▒n─▒n gemi içerisinde ören yerleri ile de─čil, Ku┼čadas─▒ ismiyle yap─▒lmas─▒ gerekti─činin alt─▒n─▒ çizdi.

ÇAR┼×ILARDA YERL─░ MAL SATILMALI

Toplant─▒dan ç─▒kan bir ba┼čka sonuç ise çar┼č─▒larda sat─▒lan mallar─▒n yerli, Türkiye’yi anlatan ve ülkemize ait mallar olmas─▒ gerekti─či oldu. Turistlerin, Çin mal─▒ ya da bir ba┼čka ülke kültürünü anlatan mal almak istemedikleri dile getirildi.

Ku┼čadas─▒ Belediye Ba┼čkan─▒ Esat Altungün’ün Turizm Koordinasyon kurulu’nun devreye girmesini önerdi─či toplant─▒da, sorunlarla mücadele etmek için hukuki zemin olu┼čturulmas─▒ da gündeme geldi.

Toplant─▒n─▒n sonunda Ku┼čadas─▒ Kaymakam─▒ Mustafa Ayhan toplant─▒n─▒n verimli geçti─čini  ve konu┼čulanlar─▒n en k─▒sa sürede de─čerlendirilerek, somut ad─▒mlar at─▒laca─č─▒n─▒ dile getirdi.

á á