AYDIN İL TURİZM KOORDİNASYON TOPLANTISI KUŞADASI HİLTON DOUBLE TREE OTELDE YAPILDI.

Kuşadası’nda gerçekleşen Aydın İl Turizm Koordinasyon Toplantısına Aydın Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan, Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Öztaş, Meclis Başkan Yardımcısı Selami BAYRAKTAR, Yönetim Kurulu Üyeleri Namık Kemal Daylan, Murat Boranalp, Cem Arslan, Haydar Erbay, Mehmet Ali Üstün, ADÜ Turizm Otelciliği ve İşletmeciliği Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr.Osman Çolakğlu, Aydın İşkur Müdürü Rahmi Terzi, Kuşadası Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Bülent İlbahar, sektör temsilcileri ve turizmciler katıldı.

Aydın Vali Vekili Celal Ulusoy başkanlığında gerçekleştirilen toplantı, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka’nın 2012 yılı Aydın kültür ve turizm istatistikleri ile ilgili değerlendirmesi ile başladı. Aydın’ın kültür varlıkları açısından Türkiye’nin en zengin, turizm açısından ise ilk 5 ili içinde yer aldığını belirten Aktakka, 17 Ağustos 2012’de Aydın Müzesinin açıldığını ve uluslararası fuarlarda tanıtımlarının yapılmaya başlandığını ifade etti. Ayrıca Aydın ilinde 10 yerde kazı çalışmalarının

devam ettiğini, 2012 yılında önemli turizm fuarlarına katılındığını vurguladı. Aydın ilinin yaklaşık 65.000 yatak kapasitesinin olduğunu, 2012 yılında Kuşadası Limanına geçem yıllarda olduğu gibi 650.000 turistin giriş yaptığını ve tesislerimizin yıllık ortalama doluluk oranının % 62 olduğunu ifade etti.

Turizmin 12 aya yayılması açısından çok önemli olan KOMER’in, önümüzdeki ay sonunda açılacağını müjdeleyen Nuri Aktakka, Kuşadası’nda 3 yeni otel yapılmasının planlandığını da sözlerine ekledi. Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak delta turizmi, bisiklet yolları, yürüyüş yolları ve yayla turizmi konusunda projeler yürüttüklerini vurgulayan Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, yanıltıcı reklam vermesi nedeniyle Kuşadası’nda 2 Otele, hanutçulukla mücadele kapsamında 30 kişiye ve 166 adet yönetmeliklere uymayan seyahat acentesine ceza verdiklerini belirtti.

Aydın Vali Yardımcısı Celal Ulusoy’da konuşmasında, turizmin çok boyutlu bir sektör olduğunu ve merkezinde insanın yer aldığını dile getirdi ve milyonlarca insanın seyahat ettiği turizm sektöründe milyarlarca liralık/dolarlık paranın döndüğü, bu sektörde yatırımcıların yer aldığı, bu yüzden pek çok sorununda beraberinde getirdiğini ifade etti.

SERDAR AKDOĞAN; TANITIMLAR DAHA GÜÇLÜ OLMALI VE  KUŞADASI ADI YER ALMALI

Toplantıda söz alan Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar AKDOĞAN, tanıtım materyallerinin zayıf olduğunu dile getirdi ve tanıtım broşürlerinin Aydın adıyla değil, Kuşadası/AYDIN veya Didim/AYDIN şeklinde yer alması gerektiğini belirterek, turistlerin Kuşadası’nı bildiklerini ve bu konuya dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Daha sonra söz alan Kuşadası Kaymakamı Mustafa AYHAN, Kaleiçi’nin mutlaka boşaltılmasının ve buradaki okullar, kamu kurumları, bankaların başka yerlere taşınmasının gerekliliğinin altını çizerken, broşür eksikliğinin giderilmesi, Milli Parkın daha fazla kullanılması, bisiklet yolunun buradan da geçmesi, plajların kullanımı konusundaki hukuksal sıkıntıların çözülmesi konularını gündeme getirdi ve Kadıkalesi kazılarının çok önemli olduğunu ve buraya Müze yapılması gerektiğini belirtti. Kaymakam Ayhan turizmin çeşitlendirilmesi ve ikincil konutların turizme kazandırılmasının da önemini vurguladı.

Aydın İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Üyesi Metin Akar’da konuşmasında betonlaşmaya karşı önlem alınmasını ve yenilenebilir enerjiden daha fazla yararlanılmasını dile getirdi ve tanıtım ve pazarlamada ortak birlikteliğin olması gerektiğini  vurguladı.

Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Haydar ERBAY, Kuşadası Limanına gelen turistlerin çarşılara inmesini sağlamak için Kuşadası Ticaret Odası’nda daha önceden Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar AKDOĞAN Başkanlığında yapılan toplantı ve toplantının sonunda sektör temsilcileri ile yapılan protokolü Aydın Vali Yardımcısı Celal Ulusoy’a iletti. Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka protokolde yer alan;

1-Walking turlar (şehir içi yürüyüş turları) yapılması, bu turların sadece gemi acentalarının değil sejour acentalarının programlarına dahil edilmesinin sağlanması,

2- Limana konulacak “infodesk”ler ile Kuşadası’nın ve çarşının tanıtılmasının sağlanması,

3- Gemi acentalarının kendilerinin seçeceği belli sayıdaki tur otobüsündeki müşterilerini en az 1 saat önceden, eşit bir şekilde Kervansaray Önü, Hanım Camii ve Sağlık Caddesi üzerinde bırakmaları ve turistlerin limana yürüyerek gitmelerinin sağlanması ve çarşıda belirli noktalara “Limana Gider” tabelalarının konulması,

4- Liman, Grand Bazaar, Orient Bazaar ve Barbaros Hayrettin Paşa Bulvarı’nda recomende çalışan dükkanların, gemi limandan ayrıldıktan sonra dükkanlarını açık tutmalarının sağlanması,

5- Esnafın Belediye’nin uyguladığı işgaliye düzenine uymasının sağlanması ve Belediye’nin de sıkı kontrolüne devam etmesi,

6- Çarşamba günleri Kuşadası Çarşılarında indirim günleri yapılmasının sağlanması.

maddelerini katılımcılara aktardı ve bu konuda ayrı bir toplantı yapılmasını önerdi.

Kuşadası Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı Selami Bayraktar ise, TURSAB ile Liman Başkanlığının Kruvaziyer Limanına gelen turistlerden Efes-Meryem Ana turu satın alan veya tur satın almayıp gemide kalan turist sayılarında farklılıklar olduğunu, gemilerde Çarşı esnafını kötüleyen propagandaların önünün mutlaka kesilmesi gerektiğini vurguladı.

TURSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin ÇİÇEK’in önemli olanın ilçemize gelen turistlere kentimizi nasıl lanse etiğimiz olduğunu vurgulamasının ardından toplantı, 2013 turizm sezonunun hayırlı olması dilekleriyle sona erdi.