RAPORLARIMIZ İLE SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ GÜNDEME GETİRDİK

SERDAR AKDOĞAN GÖREV YAPTIĞI 8 YILIN HESABINI VERİYOR III

Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan başkanlık yaptığı iki dönemi kapsayan 8 yıl içerisinde yaptıkları ile ilgili açıklamalarına, Komiteler ve Meclis çalışmaları sonucunda hazırlanan raporlar, sektörle raporlar ve Ar-Ge araştırmaları konusunda üyelerine bilgi vererek  devam ediyor.

RAPORLARIMIZ İLE SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ   GÜNDEME GETİRDİ

15 Meslek Komitesinden oluşan Kuşadası Ticaret Odası’nda, her ay komitelerimiz düzenli olarak toplanmakta ve temsil ettikleri sektörleri ve sorunlarını gündeme getirmektedirler. Ayrıca, yılda iki defa olmak üzere altı ayda bir Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı yapılmakta ve ortak komite toplantılarında da sektörler ile ilgili genel sorunlar tartışılmaktadır. Toplantıların sonunda ise gündeme gelen konular rapor olarak çözüm önerileri ile birlikte yönetim kurulumuza sunulmaktadır.  Ben ve Yönetim Kurulum bu raporlara her zaman duyarlılıkla yaklaşarak, çözüm önerileri ile birlikte yaptırımı olan ilgili kurumlara TOBB, Valilik, Kaymakamlık, Belediye gibi makamlara göndermekteyiz. Özellikle yaptırımı olan diyorum, çünkü Ticaret Odaları bu konularda yaptırımları olan kuruluşlar değildir.

Her ay düzenli olarak yapılan Meclis toplantılarında da ilçemizin sorunları tartışılmakta ve kurulan komisyonlar ile bazı sorunlar derinlemesine incelenmektedir.

Bu doğrultuda oluşturulan komisyonlardan birisi de Çarşı Komisyonudur. Çarşı Komisyonu  tarafından hazırlanan “Çarşı Sorunları Raporu”nda, ilçemizin en önemli sorunları “işgaliye-vitrin-dışarıya ürün asılması, Pazar yeri”, “görüntü kirliliği”, “işporta ve seyyar satıcılar”, “işletmelerin ruhsat ve yönetmeliklere uygun faaliyet göstermemesi” olmak üzere 4 ana başlıkta incelenmiş, raporun sonunda da çözüm önerileri sunulmuştur. Bu rapor da diğer raporlarımız gibi ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmiştir.

Bir diğer komisyonumuz Kaleiçi Komisyonu, ekonomisi turizme dayanan ticari hayatımızın kalbi olan Kaleiçi ile ilgili toplantılar yapmış, Kaleiçi’nin altyapı, çevre düzenlemesi, mimari yapısı gibi konularda uzman kişilerle görüşülmüştür.

Odamızın Ar-Ge birimi, Kuşadası ticari hayatına ve turizme değer katabilecek ve geliştirecek finansman kaynaklarını ilçemize kazandırmak için Kalkınma Ajansı Proje Çağrılarını, Avrupa Birliği Fonlarını, Hibe çağrılarını izlemekte, duyurularını yapmakta ve projeler sunmaktadır.

TİCARİ ENVANTER ÇALIŞMAMIZ KONUSU TÜRKİYE’DE İLKLERDEN BİRİDİR

Kuşadası’nda çok önem verdiğimiz bir başka konu olan Ticari planlamaya altyapı oluşturmak amacıyla 2011 yılında hazırlanan Kuşadası Ticari Envanteri çalışması bu konuda Türkiye’de yapılmış ilk çalışmalardan birisidir. Kuşadası Ticaret Odası, Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Kuşadası Şoförler ve Otomobilciler Odası, Aydın SMMMO Kuşadası Temsilciliği, Aydın Eczacı Odası Kuşadası Temsilciliği, Aydın Baro Başkanlığı ve Aydın Tabip Odası üye sayıları kullanarak Kuşadası-Davutlar ve Güzelçamlı’nın ticari envanteri çıkarılmış, hangi mahallede hangi caddede hangi sektörün yoğun olduğu belirlenmiştir. İlgili kurum ve kuruluşlara gönderdiğimiz çalışma 2012 yılında da revize edilmiştir. Hazırlamış olduğumuz bu ticari envanter sonucunda Kuşadası ticaretinin, marina vergi dairesi ve güvercinada üçgeninde 2 km2’ye sıkıştığı, birde bunu üzerine Salı Çarşamba ve Cuma günleri kurulan pazaryerleri ile sıkışıklığın daha çok arttığı ve özellikle trafik konusunda kaos yaşandığı ortaya çıkmıştır.

Odamız tarafından bir çok konuda hazırlanan bu raporlar, bir CD’de toplanarak kurum ve kuruluşlara üyelerimize ve ilgililere iletilmiş ve hepsinin de ayrı ayrı takibi yapılmaktadır. . Hazırladığımız Raporlar CD’si Odamız Ar-ge biriminden de temin edilebilir.

Ticaret Odalarının görevi, bulundukları yerdeki sektörleri ilgili araştırmalar yapmak ve sorunlara çözüm önerileri getirmektedir. Kuşadası Ticaret Odası icra makamı değildir. Yönlendirici ve yol göstericidir. Odamız; komite, meclis toplantıları ve Ar-Ge araştırmaları sonucunda hazırlanan ve ilgili makamlara gönderilen bilimsel araştırma raporları konusunda üzerine düşen görevi yerine getirmiştir.

Serdar Akdoğan