TŘm sekt÷rlere ait haberler aylara g÷re listelenmektedir. Haberlerin išeri­ini g÷rmek išin ba■lřklarřn Řzerine třklayřnřz.

MUTSO┬ĺDA ULUSLARARASI CO─×RAF─░ ─░┼×ARETLER SEMPOZYUMU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli─či (TOBB), Mu─čla Ticaret ve Sanayi Odas─▒ (MUTSO) ile Yöresel Ürünler ve Co─črafi ─░┼čaretler Türkiye Ara┼čt─▒rma A─č─▒ (YÜciTA) i┼čbirli─činde düzenlenen “Uluslararas─▒ Co─črafi ─░┼čaretler Sempozyumu” Mu─čla’da gerçekle┼čtirildi.

Mu─čla Ticaret ve Sanayi Odas─▒’n─▒n ev sahipli─činde gerçekle┼čen sempozyuma Mu─čla protokolü, ülke genelinden oda ve borsa temsilcileri ve çok say─▒da davetli kat─▒ld─▒.

Aç─▒l─▒┼č konu┼čmalar─▒n─▒n ard─▒ndan söz alan Sempozyumun onur konu─ču olan Uluslararas─▒ Co─črafi ─░┼čaretler A─č─▒ Organizasyonu (ORIGIN) Ba┼čkan─▒ Fatima Amehri, görevlerinin üreticinin ürününü uluslararas─▒ alanda savunmak oldu─čunu belirterek, “Çiftçi ürünü yeti┼čtiriyor, ba┼čkalar─▒ ekme─čini yiyor” dedi.

Her bir ürünün men┼čei ve de─čerinin oldu─čunu dile getiren Fatima Amehri, “Bunlar─▒ muhafaza etmemiz gerekiyor. Ba┼čkan─▒ oldu─čum kurulu┼č da buna hizmet ediyor. ORIGIN, en büyük co─črafi i┼čaretleri bir araya getiren bir birliktir. Kar amac─▒ gütmez. Asya, Avrupa ve Afrika’dan 400 üyemiz var. Merkezimiz Cenevre’de. 2015 y─▒l─▒n─▒n Kas─▒m ay─▒nda Brezilya’da yap─▒lan genel kurulda ba┼čkan seçildim. Amac─▒m─▒z, co─črafi i┼čaretlerin geleneksel kültür de─čerlerini ve üreticinin ürününü korumak” dedi.

Kendisinin de Fasl─▒ bir çiftçi oldu─čunu, görevlerinin üreticinin ürününü uluslararas─▒ alanda savunmak oldu─čunu ifade eden Amehri, “Dünya düzeyinde co─črafi i┼čaret ta┼č─▒yan ürünlerin cirosu müthi┼č rakamlardan olu┼čuyor. Co─črafi ─░┼čaret ayn─▒ zamanda sürdürülebilir kalk─▒nman─▒n da bir faktörü. Bu faktör k─▒rsaldan gelmekte. Çiftçi ürünü yeti┼čtiriyor, ba┼čkalar─▒ ekme─čini yiyor. Biz bu ürünlerin k─▒rsaldaki üreticinin elinde olsun istiyoruz. Bizim de görevimiz bu ürünleri uluslararas─▒ alanda savunmak, korumak. E─čer bir ürünümüzü korumazsak, herhangi bir yerde üretildi─čini duyaca─č─▒z. Oysaki bu ürün sizin. Biz de bu ürünü globalle┼čmeye kar┼č─▒ korumak için çal─▒┼č─▒yoruz” dedi.

Co─črafi i┼čaretler konusunda ya┼čad─▒klar─▒ en büyük s─▒k─▒nt─▒n─▒n ticari anla┼čmalar oldu─čunu da belirten ORIGIN Ba┼čkan─▒ Fatima Amehri, iki ya da daha çok tarafl─▒ müzakerelerde ORIGIN’in hep müdahil olaca─č─▒n─▒ da sözlerine ekledi.

Ard─▒ndan Sempozyum kapsam─▒nda düzenlenen oturumlara geçildi. Oturumlara konu┼čmac─▒ olarak, Kafkas Üniversitesinden Prof. Dr. Mitat ┼×ahin, Türk Patent Enstitüsünden Suzan

K─▒l─▒ç, YÜciTA Ba┼čkan─▒ Prof. Dr. Yavuz Tekelio─člu, Prof. Dr. Selim ça─čatay, Metro Toptanc─▒ Market'ten Ay┼čin I┼č─▒kgece ve Tülay Özel, Montpellier Akdeniz Tar─▒m Enstitüsü önceki Müdürü Prof. Dr. Gerard Ghersi, Fransa Büyükelçili─či Tar─▒m Müste┼čar─▒ Pierre Autissier, Comte Yönetimi Meslekleraras─▒ Komitesinden Claude Vermot Desroches, Montpellier Akdeniz Tar─▒m Enstitüsünden Prof. Dr. Selma Tozanl─▒,  Mu─čla S─▒tk─▒ Koçman Üniversitesinden Prof. Dr. Ummuhan Gökoval─▒, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Zeytin Dostu Derne─či Genel Sekreteri Atila Toto┼č, Bodrum Ticaret Odas─▒ Ba┼čkan─▒ Mahmut Kocadon, Mu─čla Ar─▒ Yeti┼čtiricileri Birli─či Ba┼čkan─▒ Ziya ┼×ahin kat─▒ld─▒.

En çok co─črafi i┼čaret alan bölgenin Ege Bölgesi ve Ege illeri oldu─čunun dile geldi─či sempozyumda, Patent Enstitüsünden tescilli 189, ba┼čvuru a┼čamas─▒nda 233 co─črafi i┼čaretli ürün oldu─ču belirtildi.

Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒ Yönetim Kurulu dan─▒┼čman─▒ Didem Ba┼čdemir’in de kat─▒ld─▒─č─▒ sempozyumda co─črafi i┼čaretlerde bir ba┼čar─▒ öyküsü olan, Metro Marketler zincirinin Ta┼čköprü Sar─▒msa─č─▒ ile ilgili yapt─▒─č─▒ proje sunumu da ilgiyle izlendi.

á á