MUTSO’DA ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLER SEMPOZYUMU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) işbirliğinde düzenlenen “Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu” Muğla’da gerçekleştirildi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyuma Muğla protokolü, ülke genelinden oda ve borsa temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından söz alan Sempozyumun onur konuğu olan Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Organizasyonu (ORIGIN) Başkanı Fatima Amehri, görevlerinin üreticinin ürününü uluslararası alanda savunmak olduğunu belirterek, “Çiftçi ürünü yetiştiriyor, başkaları ekmeğini yiyor” dedi.

Her bir ürünün menşei ve değerinin olduğunu dile getiren Fatima Amehri, “Bunları muhafaza etmemiz gerekiyor. Başkanı olduğum kuruluş da buna hizmet ediyor. ORIGIN, en büyük coğrafi işaretleri bir araya getiren bir birliktir. Kar amacı gütmez. Asya, Avrupa ve Afrika’dan 400 üyemiz var. Merkezimiz Cenevre’de. 2015 yılının Kasım ayında Brezilya’da yapılan genel kurulda başkan seçildim. Amacımız, coğrafi işaretlerin geleneksel kültür değerlerini ve üreticinin ürününü korumak” dedi.

Kendisinin de Faslı bir çiftçi olduğunu, görevlerinin üreticinin ürününü uluslararası alanda savunmak olduğunu ifade eden Amehri, “Dünya düzeyinde coğrafi işaret taşıyan ürünlerin cirosu müthiş rakamlardan oluşuyor. Coğrafi İşaret aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmanın da bir faktörü. Bu faktör kırsaldan gelmekte. Çiftçi ürünü yetiştiriyor, başkaları ekmeğini yiyor. Biz bu ürünlerin kırsaldaki üreticinin elinde olsun istiyoruz. Bizim de görevimiz bu ürünleri uluslararası alanda savunmak, korumak. Eğer bir ürünümüzü korumazsak, herhangi bir yerde üretildiğini duyacağız. Oysaki bu ürün sizin. Biz de bu ürünü globalleşmeye karşı korumak için çalışıyoruz” dedi.

Coğrafi işaretler konusunda yaşadıkları en büyük sıkıntının ticari anlaşmalar olduğunu da belirten ORIGIN Başkanı Fatima Amehri, iki ya da daha çok taraflı müzakerelerde ORIGIN’in hep müdahil olacağını da sözlerine ekledi.

Ardından Sempozyum kapsamında düzenlenen oturumlara geçildi. Oturumlara konuşmacı olarak, Kafkas Üniversitesinden Prof. Dr. Mitat Şahin, Türk Patent Enstitüsünden Suzan

Kılıç, YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Prof. Dr. Selim çağatay, Metro Toptancı Market'ten Ayşin Işıkgece ve Tülay Özel, Montpellier Akdeniz Tarım Enstitüsü önceki Müdürü Prof. Dr. Gerard Ghersi, Fransa Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Pierre Autissier, Comte Yönetimi Mesleklerarası Komitesinden Claude Vermot Desroches, Montpellier Akdeniz Tarım Enstitüsünden Prof. Dr. Selma Tozanlı,  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Prof. Dr. Ummuhan Gökovalı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Zeytin Dostu Derneği Genel Sekreteri Atila Totoş, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin katıldı.

En çok coğrafi işaret alan bölgenin Ege Bölgesi ve Ege illeri olduğunun dile geldiği sempozyumda, Patent Enstitüsünden tescilli 189, başvuru aşamasında 233 coğrafi işaretli ürün olduğu belirtildi.

Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu danışmanı Didem Başdemir’in de katıldığı sempozyumda coğrafi işaretlerde bir başarı öyküsü olan, Metro Marketler zincirinin Taşköprü Sarımsağı ile ilgili yaptığı proje sunumu da ilgiyle izlendi.