2016 TURİZM SEZONU DEĞERLENDİRME TOPLANTISI KUŞADASI TİCARET ODASI’NDA YAPILDI

Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Ticaret Odası ve Kent Konseyi öncülüğünde, Kuşadası Ticaret Odası’nda 2016 Turizm Sezonu Değerlendirme Toplantısı yapıldı.

Turizmci Hasan Tonbul ve ADÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. Osman Çolakoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı toplantıya, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, mülki amirler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, otelciler, acentacılar ve Kuşadası esnafı yoğun ilgi gösterdi.

Toplantıda açılış konuşması yapan Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan; bu yıl turizmin çok parlak görünmediğini, Kuşadası olarak panik yapmadan birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini söyledi ve yerli pazarın önemini vurgulayarak Ticaret Odası olarak bu konuda çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kuşadası Güvercin adıyla Sosyal medya üzerinden yapılan yayınlarla 1.000.000 kişiye ulaşıldığını dile getiren Akdoğan, bu çalışmaların artarak devam edeceğini sözlerine ekledi ve herkesten paylaşarak destek olmalarını istedi.

Kent Konseyi başkanı İsmail Tezgel’in ardından konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı,  Belediye olarak turizmi arttırmak adına yaptıkları çalışmaları anlattı ve kriz ortamında birlikteliği sağlamanın önemini vurguladı. Turizm Komisyonu Üyesi

CHP Milletvekili Hüseyin Yıldız konuşmasında,  turizmin içinden gelen biri olarak, sundukları önlemleri anlattı ve yapılacak çalışmalarla 2016 turizm sezonunun az zararla kapatılabileceğini, özellikle iç turizme destek verilmesi ve bu konuda sivil toplum örgütleriyle çalışmak gerektiğini söyledi.

Toplantının konuşmacılarından Doç Dr. Osman Eralp Çolakoğlu 2016’da Rusya ile sınırlı bir krizin zaten beklendiğini ama bu yılın, terörün turizmi hedeflediği bir yıla dönüştüğünü söyledi ve “krizle mücadele edecek uzman kadro ve kalıcı hasarı önlemek için stratejik plan yapmalıyız” dedi. Devletin açıkladığı önlem paketi ve bu konudaki eleştiriler hakkında bilgi veren Çolakoğlu, deniz, kum, güneş dışında krizden daha az etkilenen turizm türlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı ve verilerle yapılması gerekenler ve alınması gereken önlemler konularında da bilgiler verdi.

2016 Turizm Sezonu Değerlendirme Toplantısının diğer konuşmacısı Turizmci Hasan Tonbul; “önümüzdeki tabloyu doğru değerlendirmeliyiz “sözleriyle başladığı konuşmasında “öncelikle krizi iyi tahlil edip, ticareti iyi kavramış olmamız lazım. Bu bölgede gelirimizin  %100’ü turizmden geliyor ve bizlerin dışında gelişen olumsuzluklarla bu hale gelindi” dedi. Ülkemizin iki önemli pazarı olduğunu vurgulayan Tonbul, bunların Rusya ve Avrupa ülkeleri olduğunu belirtti. Rusya ile krizin uçaktan önce başladığını ve Rusya’dan çok fazla alacak olduğunu söyleyen Tonbul, turizmde yaşanan krizin, bankalardan kredi alan büyük tesisler ve turizmcilerden sonra, bankalara da sıçrayabileceğini dile getirdi.

Kriz ortamlarında birlik olup, taviz vermemek gerektiğini dile getiren Tonbul, Avrupa pazarında yaşanan krizin algı sonucu olduğunu söyledi. Sıklıkla gelen terör saldırılarının kararlarımızı günlük değiştirebildiğini ve dünyada da herşeyin değişeceğini, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını vurgulayan Tonbul, eğitimli personelin de yaşanan zor dönemde kaybedilmemesi ve bu konuda da formüller üzerinde çalışılması gerektiğini belirtti.

Kuşadası ile ilgili çarşıların da önemini dile getiren Hasan Tonbul, Kuşadası’nda diğer unsurların yanında çarşılarının da cezbetmesi gerektiğini söyledi ve “krizi özeleştiri yapma fırsatı olarak görüyorum” dedi.

Piyasalarla ve iptallerle ilgili rakamsal bilgiler de veren Tonbul; en büyük kaybın Fransa’da yaşandığını, kayıplarda genel ortalamanın ise %40  olduğunu söyledi.

Ege Ports Genel Müdürü Aziz Güngör’ün bu yıl Kuşadası limanına 390 gemi, 480 bin yolcu beklendiğini söylediği toplantı, katılımcıların konuşmacılara yönelttikleri sorular ile son buldu.