TŘm sekt÷rlere ait haberler aylara g÷re listelenmektedir. Haberlerin išeri­ini g÷rmek išin ba■lřklarřn Řzerine třklayřnřz.

KU┼×ADASI T─░CARET ODASI┬ĺNDA 2015 YILI T├ťRK─░YE EKONOM─░S─░ DE─×ERLEND─░R─░LD─░ 2016 YILI BEKLENT─░LER─░ KONU┼×ULDU

Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒’n─▒n, Mülkiyeliler Birli─či ─░zmir ┼×ubesi ile ortakla┼ča düzenledi─či “2015 Y─▒l─▒ Türkiye Ekonomisi De─čerlendirmesi, 2016 Y─▒l─▒ Beklentileri” konulu konferansta ekonomi de─čerlendirildi, 2016 y─▒l─▒ndan beklentiler konu┼čuldu.

Konferansa, Ku┼čadas─▒ Belediye Ba┼čkan Yard─▒mc─▒s─▒ Yusuf Atak, Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒ Yönetim Kurulu Ba┼čkan─▒ Serdar Akdo─čan, Ba┼čkan Yard─▒mc─▒s─▒ Nam─▒k Kemal Daylan, Yönetim Kurulu Üyeleri Seydi Y─▒k─▒lmaz, Ahmet Semih Arcan, Meclis Katip Üyesi ve Belediye Meclis Üyesi Faik Alp, Disiplin Kurulu ve Belediye Meclis Üyesi Cem Arslan, Mülkiyeliler Birli─či ─░zmir ┼×ubesi Ba┼čkan─▒ Asl─▒ Tengiz, Kad─▒n Giri┼čimciler Kurulu üyeleri ve geni┼č bir dinleyici kitlesi kat─▒ld─▒.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ö─čretim üyesi ve eski dekan─▒ Prof. Dr. Yalç─▒n Karatepe taraf─▒ndan verilen konferans öncesinde konu┼čan Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒ Yönetim Kurulu Ba┼čkan─▒ Serdar Akdo─čan; konferans─▒n genel olarak Türkiye ekonomisini kapsad─▒─č─▒n─▒, Oda olarak her sektör için daha genel bir bak─▒┼č aç─▒s─▒yla de─čerlendirme yapmay─▒ amaçlad─▒klar─▒n─▒ söyledi.

AKDO─×AN; KARAMSAR OLMAMALIYIZ, KR─░ZDEN FIRSAT YARATMALIYIZ

Akdo─čan, 2016 y─▒l─▒n─▒n özellikle turizm bölgeleri için çok iyi görünmedi─čini, genel ekonomik verilerin de ayn─▒ ┼čekilde oldu─čunu söyledi ve “yine de karamsar olmamam─▒z gerekir. Krizden f─▒rsat yaratmal─▒y─▒z”   dedi. Akdo─čan, Ku┼čadas─▒ hakk─▒nda bilgi vermek istedi─čini söyleyerek konu┼čmas─▒na ┼ču sözlerle devam etti; “Ku┼čadas─▒’n─▒ merkez al─▒p bir daire çizdi─čimizde etraf─▒m─▒zda 10 milyona yak─▒n nüfus var. Bu da Ku┼čadas─▒’n─▒n co─črafi konumundan dolay─▒, özellikle iç pazarda avantajl─▒

oldu─čunu gösteriyor. Geçti─čimiz günlerde yap─▒lan panelde de verilen bilgilerde iç pazardaki sat─▒┼člarda %25 dü┼čü┼č varken Ku┼čadas─▒’nda % 7 dü┼čü┼č olmas─▒, bizim avantajl─▒ oldu─čumuzu ve iç pazara yönelik hamleler yapmam─▒z gerekti─čini gösteriyor. D─▒┼č pazarda yap─▒lmas─▒ gerekenler ise bizi a┼čan önlemler. Umar─▒m k─▒sa sürede tüm sorunlar çözülür, ama çözülmedi─čini varsayarak iç pazar için çal─▒┼čmalar ba┼člatmal─▒y─▒z. Biz bunu kendi ad─▒m─▒za yaparak, önümüzdeki günlerde iç pazara yönelik, Ku┼čadas─▒’n─▒ öne ç─▒karacak reklam çal─▒┼čmalar─▒ ba┼člataca─č─▒z.

KU┼×ADASI ─░Ç PAZARDA CO─×RAF─░ AÇIDAN ┼×ANSLI

Türkiye’de ve dünyada her ┼čey çok h─▒zl─▒ geli┼čiyor. Yar─▒n ne olaca─č─▒n─▒ bilmiyoruz, ama tüm geli┼čmelerin olumlu olmas─▒n─▒ ve tüm sorunlar─▒n çözüldü─čü bir 2016 diliyoruz. Asl─▒nda geçen sene de k─▒sm─▒ bir kriz ya┼čad─▒k. Rusya da ki devalüasyon bile Rus pazar─▒nda % 30 dü┼čü┼če sebep oldu. Buna ba─čl─▒ olarak s─▒k─▒nt─▒  iç pazara da yans─▒d─▒. Ama biz Ku┼čadas─▒ olarak co─črafi avantaj─▒m─▒z─▒ kulland─▒k. Bugün Ku┼čadas─▒ sadece acentac─▒lar, otelciler yönünden de─čil, günü birlik giren, ç─▒kan turistin çok fazla olmas─▒ndan dolay─▒  di─čer sektörler aç─▒s─▒ndan da ┼čansl─▒. Bu avantaj─▒m─▒z─▒ iyi kullanmam─▒z laz─▒m” dedi.

TÜRK─░YE EKONOM─░S─░ BÜYÜMEKTE ZORLANIYOR

Konu┼čmac─▒ Prof. Yalç─▒n Karatepe’de konferansa, Türkiye ekonomisinin genel durumunu anlatarak ba┼člad─▒.  Karatepe, Türkiye ekonomisinin büyümekte zorlanan ülkelerden birisi oldu─čunu ve bunda uygulanan politikalar─▒n etkisi oldu─čunu söyledi ve “enflasyon, cari aç─▒k gibi kronik sorunlar─▒m─▒z var. ─░hracat─▒m─▒z %80 oran─▒nda ithalat─▒m─▒za ba─čl─▒. Ciddi yabanc─▒ sermayeye ihtiyaç duyuyoruz, gelirimizi artt─▒ram─▒yoruz. D─▒┼čar─▒dan para ve girdi girmesi gereken bir ülkeyiz” dedi. 2016’da borç servisi yapmak zorunda olunmas─▒n─▒n, önümüzdeki y─▒l─▒n en ciddi s─▒k─▒nt─▒lar─▒ndan birisi oldu─čunu söyleyen Karatepe, Türkiye’nin geli┼čmekte olan ülkeler rating notunu korumaya çal─▒┼čt─▒─č─▒n─▒ vurgulad─▒. Döviz rezervlerinin azald─▒─č─▒n─▒ belirterek, küresel piyasalar─▒n genel görünümü ve iç piyasalarla ilgili de bilgi verdi.

Rusya krizinin çok önemli bir konu haline geldi─čini söyleyen Prof. Dr. Yalç─▒n Karatepe, bundan sadece turizmin de─čil tüm piyasalar─▒n etkilendi─čini ve tansiyonun henüz dü┼čmedi─čini söyledi. Petrol fiyatlar─▒, ülkelerin büyüme oranlar─▒, Çin’in büyümede yava┼člamas─▒n─▒n dünyaya etkilerini anlatan Karatepe, dolar-euro para birimlerine de de─činerek, paran─▒n egemenlik unsuru oldu─čunu ve ülkelerin para birimlerinden vazgeçmesinin do─čru olmad─▒─č─▒n─▒ söyledi.

Konu┼čmas─▒n─▒n devam─▒nda, ┼čimdi neler yap─▒lmal─▒, yap─▒sal reformlar, ithalata ba─č─▒ml─▒l─▒k, sermaye hareketleri konular─▒nda da bilgiler veren Karatepe; vergi sitemiyle ilgili de “vergi uygarl─▒─č─▒n bedelidir. Vergi sistemi adil ve etkili olmal─▒d─▒r” dedi. Hukukla ekonomiyi ili┼čkilendiren Karatepe “piyasa hukukunun özü, sözle┼čmeler hukudur” dedi ve bu sorunlarla, bu ekonominin uzun vadede sürdürülmesinin zor oldu─čunu belirtti.

Son derece faydal─▒ ve interaktif ┼čekilde gerçekle┼čen konferans─▒n sonunda Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒ Yönetim Kurulu Ba┼čkan─▒ Serdar Akdo─čan taraf─▒ndan, Prof. Yalç─▒n Karatepe’ye Ku┼čadas─▒ Prestij kitab─▒ hediye edildi.

á á