KUŞADASI TİCARET ODASI’NDA 2015 YILI TÜRKİYE EKONOMİSİ DEĞERLENDİRİLDİ 2016 YILI BEKLENTİLERİ KONUŞULDU

Kuşadası Ticaret Odası’nın, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi ile ortaklaşa düzenlediği “2015 Yılı Türkiye Ekonomisi Değerlendirmesi, 2016 Yılı Beklentileri” konulu konferansta ekonomi değerlendirildi, 2016 yılından beklentiler konuşuldu.

Konferansa, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Atak, Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, Başkan Yardımcısı Namık Kemal Daylan, Yönetim Kurulu Üyeleri Seydi Yıkılmaz, Ahmet Semih Arcan, Meclis Katip Üyesi ve Belediye Meclis Üyesi Faik Alp, Disiplin Kurulu ve Belediye Meclis Üyesi Cem Arslan, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Başkanı Aslı Tengiz, Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri ve geniş bir dinleyici kitlesi katıldı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi ve eski dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe tarafından verilen konferans öncesinde konuşan Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan; konferansın genel olarak Türkiye ekonomisini kapsadığını, Oda olarak her sektör için daha genel bir bakış açısıyla değerlendirme yapmayı amaçladıklarını söyledi.

AKDOĞAN; KARAMSAR OLMAMALIYIZ, KRİZDEN FIRSAT YARATMALIYIZ

Akdoğan, 2016 yılının özellikle turizm bölgeleri için çok iyi görünmediğini, genel ekonomik verilerin de aynı şekilde olduğunu söyledi ve “yine de karamsar olmamamız gerekir. Krizden fırsat yaratmalıyız”   dedi. Akdoğan, Kuşadası hakkında bilgi vermek istediğini söyleyerek konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Kuşadası’nı merkez alıp bir daire çizdiğimizde etrafımızda 10 milyona yakın nüfus var. Bu da Kuşadası’nın coğrafi konumundan dolayı, özellikle iç pazarda avantajlı

olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan panelde de verilen bilgilerde iç pazardaki satışlarda %25 düşüş varken Kuşadası’nda % 7 düşüş olması, bizim avantajlı olduğumuzu ve iç pazara yönelik hamleler yapmamız gerektiğini gösteriyor. Dış pazarda yapılması gerekenler ise bizi aşan önlemler. Umarım kısa sürede tüm sorunlar çözülür, ama çözülmediğini varsayarak iç pazar için çalışmalar başlatmalıyız. Biz bunu kendi adımıza yaparak, önümüzdeki günlerde iç pazara yönelik, Kuşadası’nı öne çıkaracak reklam çalışmaları başlatacağız.

KUŞADASI İÇ PAZARDA COĞRAFİ AÇIDAN ŞANSLI

Türkiye’de ve dünyada her şey çok hızlı gelişiyor. Yarın ne olacağını bilmiyoruz, ama tüm gelişmelerin olumlu olmasını ve tüm sorunların çözüldüğü bir 2016 diliyoruz. Aslında geçen sene de kısmı bir kriz yaşadık. Rusya da ki devalüasyon bile Rus pazarında % 30 düşüşe sebep oldu. Buna bağlı olarak sıkıntı  iç pazara da yansıdı. Ama biz Kuşadası olarak coğrafi avantajımızı kullandık. Bugün Kuşadası sadece acentacılar, otelciler yönünden değil, günü birlik giren, çıkan turistin çok fazla olmasından dolayı  diğer sektörler açısından da şanslı. Bu avantajımızı iyi kullanmamız lazım” dedi.

TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜMEKTE ZORLANIYOR

Konuşmacı Prof. Yalçın Karatepe’de konferansa, Türkiye ekonomisinin genel durumunu anlatarak başladı.  Karatepe, Türkiye ekonomisinin büyümekte zorlanan ülkelerden birisi olduğunu ve bunda uygulanan politikaların etkisi olduğunu söyledi ve “enflasyon, cari açık gibi kronik sorunlarımız var. İhracatımız %80 oranında ithalatımıza bağlı. Ciddi yabancı sermayeye ihtiyaç duyuyoruz, gelirimizi arttıramıyoruz. Dışarıdan para ve girdi girmesi gereken bir ülkeyiz” dedi. 2016’da borç servisi yapmak zorunda olunmasının, önümüzdeki yılın en ciddi sıkıntılarından birisi olduğunu söyleyen Karatepe, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler rating notunu korumaya çalıştığını vurguladı. Döviz rezervlerinin azaldığını belirterek, küresel piyasaların genel görünümü ve iç piyasalarla ilgili de bilgi verdi.

Rusya krizinin çok önemli bir konu haline geldiğini söyleyen Prof. Dr. Yalçın Karatepe, bundan sadece turizmin değil tüm piyasaların etkilendiğini ve tansiyonun henüz düşmediğini söyledi. Petrol fiyatları, ülkelerin büyüme oranları, Çin’in büyümede yavaşlamasının dünyaya etkilerini anlatan Karatepe, dolar-euro para birimlerine de değinerek, paranın egemenlik unsuru olduğunu ve ülkelerin para birimlerinden vazgeçmesinin doğru olmadığını söyledi.

Konuşmasının devamında, şimdi neler yapılmalı, yapısal reformlar, ithalata bağımlılık, sermaye hareketleri konularında da bilgiler veren Karatepe; vergi sitemiyle ilgili de “vergi uygarlığın bedelidir. Vergi sistemi adil ve etkili olmalıdır” dedi. Hukukla ekonomiyi ilişkilendiren Karatepe “piyasa hukukunun özü, sözleşmeler hukudur” dedi ve bu sorunlarla, bu ekonominin uzun vadede sürdürülmesinin zor olduğunu belirtti.

Son derece faydalı ve interaktif şekilde gerçekleşen konferansın sonunda Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan tarafından, Prof. Yalçın Karatepe’ye Kuşadası Prestij kitabı hediye edildi.