TŘm sekt÷rlere ait haberler aylara g÷re listelenmektedir. Haberlerin išeri­ini g÷rmek išin ba■lřklarřn Řzerine třklayřnřz.

┬ô├ťN─░VERS─░TEL─░LER─░N KU┼×ADASI TUR─░ZM─░NE BAKI┼×I┬ö ANKET─░NDEN D├ť┼×├ťND├ťR├ťC├ť SONU├çLAR ├çIKTI

Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒, geçti─čimiz y─▒l lise ö─črencileri aras─▒nda yapt─▒─č─▒ “Gençli─čin Ku┼čadas─▒ ve Ticarete Bak─▒┼č─▒” konulu anket çal─▒┼čmas─▒ndan sonra, Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi i┼čbirli─či ile, Üniversitenin 4. S─▒n─▒f ö─črencilerine “ADÜ Turizm Fakültesi Ö─črencilerinin Ku┼čadas─▒ Turizmine Bak─▒┼č─▒” konulu, 17 sorudan olu┼čan bir anket gerçekle┼čtirdi.

Amac─▒, gençlerin Ku┼čadas─▒ turizmine ve gelece─če yönelik görü┼člerini almak olan söz konusu anketten, oldukça dü┼čündürücü sonuçlar ç─▒kt─▒.

Ku┼čadas─▒’nda turizm sektöründe staj imkanlar─▒ nas─▒ld─▒r?, Mezuniyet sonras─▒ Ku┼čadas─▒’nda ya┼čamay─▒ dü┼čünüyor musunuz?, Sizce Ku┼čadas─▒'n─▒n en önemli sorunu nedir?, Ku┼čadas─▒’nda ya┼čamaktan mutlu musunuz?, “Ku┼čadas─▒ Turizm Sektöründe Ücretler gibi önemli sorular─▒n yer ald─▒─č─▒ anket sonras─▒nda ç─▒kan sonuçlar─▒ de─čerlendiren Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒ Yönetim Kurulu Ba┼čkan─▒ Serdar Akdo─čan; “Ö─črencilerimizin turizm sektörünün ve ilçemizin sorunlar─▒ konusunda fikirleri dikkate de─čerdir. Altyap─▒, çevre, çarp─▒k kentle┼čme, betonla┼čma, çal─▒┼čma ko┼čullar─▒, göç, niteliksiz personel istihdam─▒ öne ç─▒kan sorunlardan birkaç─▒d─▒r” dedi ve tüm kurum ve kurumlarca, ö─črencilerin söz konusu anket sorular─▒na verdikleri cevaplar üzerinde tek tek dü┼čünülmesi, irdelenmesi, analiz edilerek çözüm önerileri sunulmas─▒ ve bir an önce harekete geçilmesi gerekti─čini belirtti.

Verilerle anket sonuçlar─▒:

Ankete cevap veren 193 ö─črenciden

64’ü Seyahat ─░┼čletmecili─či (% 33), 15’i Turizm Rehberli─či (% 8), 14’ü Seyahat ─░┼čletmecili─či ve Turizm Rehberli─či (%7), 54’ü Yiyecek-─░çecek ─░┼čletmecili─či (% 28) ve 46’s─▒ Konaklama ─░┼čletmecili─či (% 24) bölümünde okumaktad─▒r ve % 46’s─▒ k─▒z ö─črenci, % 54’ü erkek ö─črencidir.

Bu ö─črencilerden 187’si ─░ngilizce, 48’i Almanca, 31’i, Frans─▒zca, 58’i Rusça bilmektedir. Di─čer seçene─čini i┼čaretleyen 17 ö─črenci aras─▒nda Arapça, ─░talyanca, Japonca, Osmanl─▒ca, Lehçe, Azerice, S─▒rpça, Bo┼čnakça bilen ö─črenciler bulunmaktad─▒r.

Ku┼čadas─▒’nda turizm sektöründe staj imkanlar─▒ nas─▒ld─▒r? sorusuna ö─črencilerin % 51’i yeterli de─čildir, % 40’─▒ k─▒smen yeterlidir ve sadece % 9’u yeterlidir yan─▒t─▒n─▒ vermi┼člerdir. Bu cevaplara istinaden, Turizm sektöründe faaiyet gösteren i┼čletmelerin sonuçlar üzerinde dü┼čünmesi ve ö─črencilere staj imkanlar─▒n─▒ art─▒r─▒c─▒ politikalar yürütmeleri gerekti─či ortaya ç─▒kmaktad─▒r.

Mezuniyet sonras─▒ Ku┼čadas─▒’nda çal─▒┼čmay─▒, ya┼čamay─▒ dü┼čünüyor musunuz? Sorusuna, 53 ö─črenci “evet”, 136 ö─črenci “hay─▒r” yan─▒t─▒n─▒ vermi┼č, 4 ö─črenci ise bu soruyu yan─▒ts─▒z b─▒rakm─▒┼čt─▒r.

“Ku┼čadas─▒ Turizm Sektöründe Ücretler Aç─▒s─▒ndan Size Uygun Seçene─či ─░┼čaretleyiniz” sorusuna cevap veren ö─črencilerden 30’u “Turizm sektöründe ücretler di─čer sektörlerle ayn─▒ düzeydedir”, 12’si “Turizm sektöründe ücretler di─čer sektörlerden daha yüksektir”, 8’i “Turizm sektöründe ücretler yeterli ve tatminkard─▒r”, 11’i “Turizm sektöründe ek ücretler yeterli ve tatminkard─▒r” demi┼čtir. 133 ö─črenci ise “hiçbiri” seçene─čini i┼čaretlemi┼čtir.

Ankete cevap veren ö─črencilerden 58’i mezuniyet sonras─▒ turizm sektöründe çal─▒┼čmay─▒ dü┼čünmektedir. Sadece 4 ö─črenci turizm sektörünün uzun y─▒llar çal─▒┼čmak için uygun bir sektör oldu─čunu, ö─črencilerden 48’i turizm sektöründe yönetici pozisyonuna gelece─čini dü┼čünmekte, 89 ö─črenci ise mezuniyet sonras─▒ turizm sektöründe çal─▒┼čmay─▒ dü┼čünmemektedir. Bu da oldukça çarp─▒c─▒ bir sonuçtur.

61’i kendi i┼čini kurmay─▒, 77’si turizm sektöründe çal─▒┼čmay─▒, 73’ünün di─čer sektörlerde çal─▒┼čaca─č─▒n─▒ belirtti─či ö─črencilerden, Turizm sektöründe kendi i┼čini kurmay─▒ dü┼čünenlerin say─▒s─▒ ise sadece 12’dir.

Sizce Ku┼čadas─▒'n─▒n en önemli sorunu nedir? Bu sorun nas─▒l çözülebilir? (ilk üç sorunu yaz─▒n─▒z) ┼čeklinde sorulan soruya ö─črenciler;

1.SORUN: Altyap─▒-çarp─▒k kentle┼čme-Çevre Yolu-Belediye-Betonla┼čma-Deniz Kirli─či-Çevre At─▒klar─▒-Ula┼č─▒m-Kent Yerle┼čim Plan─▒ gibi sorunlar, 2. SORUN: Göç, pahal─▒l─▒k, bilinçsiz personel, dü┼čük kalite, dü┼čük ücretler, kalitesiz turist, kültürel yap─▒, esnaf problemleri, dolmu┼č ┼čoförleri, stajyere para vermek istemeyen i┼čyerleri gibi sorunlar, 3.SORUN: Çal─▒┼čma saatleri, denetim eksikli─či, insanlar aras─▒ ileti┼čim, her ┼čeyde kar─▒┼č─▒kl─▒k gibi cevaplar vermi┼člerdir.

Ku┼čadas─▒’nda ya┼čamaktan mutlu musunuz? sorusuna 95 ö─črenci evet mutluyum, 93 ö─črenci ise hay─▒r mutlu de─čilim ┼čeklinde cevap vermi┼čtir.

Sizce Ku┼čadas─▒’n─▒n simgesi ne olmal─▒d─▒r? sorusuna ADÜ turizm Fakültesi ö─črencileri, Güvercinada, El Heykeli, Kale, Güvercin, Ada, Ku┼č ve Ada, Marina, Liman ve Kruvaziyer, Zeytin, incir, Liman, Efes,  Milli Park ┼čeklinde yan─▒tlar vermi┼člerdir.

Sonuç olarak, Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒ ile Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi i┼čbirli─činde,  ADÜ Turizm Fakültesi 4. S─▒n─▒f ö─črencilerine yönelik olarak yap─▒lan “Turizm Fakültesi Ö─črencilerinin Ku┼čadas─▒ Turizmine Bak─▒┼č─▒” konulu, çok önemli bulgular ve sonuçlar içeren anket çal─▒┼čmas─▒ genel olarak de─čerlendirildi─činde; Turizm Fakültesi ö─črencilerinin Ku┼čadas─▒ turizm sektöründen memnun olmad─▒klar─▒, mezuniyet sonra ba┼čka ┼čehirlerde veya sektörlerde çal─▒┼čmay─▒ dü┼čündükleri, bunun nedenleri olarak ise, ücretlerin dü┼čük olmas─▒, çal─▒┼čma ko┼čullar─▒n─▒n a─č─▒r olmas─▒ gibi sebepler geldi─či görülmektedir.

á á