TŘm sekt÷rlere ait haberler aylara g÷re listelenmektedir. Haberlerin išeri­ini g÷rmek išin ba■lřklarřn Řzerine třklayřnřz.

BOR├çLARINIZI YEN─░DEN NASIL YAPILANDIRACAKSINIZ? PANEL─░ B├ťY├ťK ─░LG─░ G├ľRD├ť

Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒ ile Ayd─▒n SMMMO Ku┼čadas─▒ Temsilcili─či i┼čbirli─činde düzenlenen, 6552 Say─▒l─▒ “─░┼č Kanunu ─░le Baz─▒ Kanunlarda De─či┼čiklik Yap─▒lmas─▒ Ve Baz─▒ Alacaklar─▒n Yeniden Yap─▒land─▒r─▒lmas─▒na Dair Kanun" (Torba Yasa) kapsam─▒nda düzenlenen “Borçlar─▒n─▒z─▒ Yeniden Nas─▒l Yap─▒land─▒racaks─▒n─▒z” konulu panel büyük ilgi gördü.

Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒ Yönetim Kurulu Ba┼čkan─▒ Serdar Akdo─čan, Meclis Ba┼čkan─▒ Mahmut Özta┼č, Yönetim Kurulu Ba┼čkan Yard─▒mc─▒s─▒ Nam─▒k Kemal Daylan, mali mü┼čavirler ve çok say─▒da vatanda┼č─▒n kat─▒ld─▒─č─▒, Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒ Konferans Salonunda gerçekle┼čen panele Ku┼čadas─▒ Vergi Dairesi Müdürü Hulki Sar─▒o─člu, SGK Ku┼čadas─▒ Merkez Müdürü Engin Akkaya, Yeminli Mali Mü┼čavir Hüseyin Sar─▒bu─čday ve Ayd─▒n SMMMO Ku┼čadas─▒ Temsilci Yard─▒mc─▒s─▒ Alihsan U─čur konu┼čmac─▒ olarak kat─▒ld─▒lar.

Moderatörlü─čünü Ayd─▒n SMMMO Ku┼čadas─▒ Temsilcisi Murat ÖZTÜRK’ün yapt─▒─č─▒ panelde ilk olarak SGK Ku┼čadas─▒ Merkez Müdürü Engin AKKAYA, ilgili Kanun  hakk─▒nda genel bilgiler verdi ve SGK, Ba─č-kur borçlar─▒n─▒n nas─▒l yap─▒land─▒raca─č─▒n─▒ ayr─▒nt─▒lar─▒ ile anlatt─▒. Akkaya, sigorta primleri, i┼čsizlik sigortas─▒ primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sa─čl─▒k sigortas─▒ primi, iste─če ba─čl─▒ sigorta ve topluluk sigortas─▒ primleri, emeklilik kesene─či ve kurum kar┼č─▒l─▒─č─▒ ile ek kar┼č─▒l─▒k primi, kurumca tahsil edilen;

damga vergisi, özel i┼člem vergisi, e─čitime katk─▒ pay─▒, 30 Nisan 2014 tarihine kadar bitirilmi┼č özel nitelikteki in┼čaatlar ile ihale konusu i┼člere ili┼čkin eksik i┼čçilik tutar─▒ üzerinden hesaplanan sigorta primi, Ayl─▒k almakta iken kamuya ait i┼čyerlerinde çal─▒┼čmalar─▒ nedeniyle ayl─▒klar─▒ kesilmesi gerekenlere, 11 Eylül 2014 tarihini takip eden ödeme dönemine kadar yersiz olarak ödendi─či tespit edilen ayl─▒klara ili┼čkin, borç as─▒llar─▒ ile bu borçlara ba─čl─▒ gecikme cezas─▒ ve gecikme zamm─▒ tutarlar─▒, idari para cezalar─▒n─▒n kanun kapsam─▒nda oldu─čunu belirtti. Akkaya, yap─▒land─▒rma kapsam─▒ndaki borç as─▒llar─▒ ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bitti─či tarihlerden 10 Eylül 2014 tarihine kadar geçen süre için Y─░-ÜFE ayl─▒k de─či┼čim oranlar─▒ esas al─▒narak hesaplanacak tutar─▒n ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezas─▒ ve gecikme zamm─▒ borçlar─▒n─▒n tahsilinden vazgeçilece─čini ifade etti.

Ku┼čadas─▒ Vergi Dairesi Müdürü Hulki SARIO─×LU’da konu┼čmas─▒nda, kanunun Vergi Dairesi ile ilgili boyutu hakk─▒nda ayr─▒nt─▒l─▒ bilgiler verdi ve 213 say─▒l─▒ Vergi Usul Kanunu kapsam─▒na giren vergiler ve vergi cezalar─▒; 30.04.2014 tarihinden önce verilen askerlik para cezalar─▒, seçim para cezalar─▒, nüfus para cezalar─▒, trafik para cezalar─▒, karayollar─▒ kaçak geçi┼č ücreti cezalar─▒, Karayolu Ta┼č─▒ma Kanununa göre verilen para cezalar─▒, RTÜK taraf─▒ndan verilen para cezalar─▒, 6183 say─▒l─▒ Kanun hükümlerine göre vergi dairelerince takip edilen ve Kanunun yay─▒mland─▒─č─▒ 11/9/2014 tarihi itibar─▒yla vadesi geldi─či halde ödenmemi┼č ya da ödeme süresi devam eden asli ve fer’i amme alacaklar─▒n─▒n kanun kapsam─▒nda yer ald─▒─č─▒n─▒ belirtti.

Vergi Dairesi Müdürü Hulki SARIO─×LU ayr─▒ca “6552 say─▒l─▒ Kanun hükümlerine göre, bir alaca─č─▒n yap─▒land─▒r─▒larak ödenebilmesi için bu alaca─č─▒n Maddede belirtilen tür ve dönemden kaynakl─▒ bir alacak olmas─▒, kesinle┼čmi┼č alacak olmas─▒ ve Kanunun yay─▒mland─▒─č─▒ 11/9/2014 tarihi itibar─▒yla vadesi geldi─či halde ödenmemi┼č ya da ödeme süresi henüz geçmemi┼č olmas─▒n─▒n ┼čart oldu─čunu da vurgulad─▒.

Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlular─▒n Kanunun yay─▒mland─▒─č─▒ tarihi izleyen ikinci ay─▒n sonu olan 1/12/2014 tarihine kadar ilgili idareye (vergi dairesi-belediye) ba┼čvuruda bulunmalar─▒ gerekmektedir.

Panelin devam─▒nda, Yeminli Mali Mü┼čavir Hüseyin SARIBU─×DAY kay─▒tlarda yer ald─▒─č─▒ halde i┼čletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar, vergisel yükümlülükler ve muhasebe kay─▒tlar─▒, 3065 say─▒l─▒ KDV Kanunu’nda yap─▒lan de─či┼čiklikler, 5510 say─▒l─▒ Sosyal Sigortalar ve Genel Sa─čl─▒k Sigortas─▒ Kanunundaki de─či┼čiklikler, 3568 say─▒l─▒ kanunda yap─▒lan de─či┼čiklikler, 4760 say─▒l─▒ ÖTV Kanunu’nda yap─▒lan de─či┼čiklikler, 492 say─▒l─▒ Harçlar Kanunu’nda yap─▒lan de─či┼čiklikler ve di─čer kanunlardaki de─či┼čiklikler hakk─▒nda ayr─▒nt─▒l─▒ bilgiler verdi.

Ayd─▒n SMMMO Ku┼čadas─▒ Temsilci Yard─▒mc─▒s─▒ Alihsan U─×UR ise 6552 say─▒l─▒ kanunun; 3568 say─▒l─▒ Serbest Muhasebeci Mali Mü┼čavirlik ve Yeminli Mali Mü┼čavirlik Kanunu, 5174 say─▒l─▒ Türkiye Odalar ve Borsalar Birli─či ile Odalar ve Borsalar Kanunu ve 5362 say─▒l─▒ Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kurulu┼člar─▒ Kanununda yap─▒lan de─či┼čiklikler hakk─▒nda bilgi verdi.

Ku┼čadas─▒ Ticaret Odas─▒ Konferans Salonunda gerçekle┼čen Panelde kat─▒l─▒mc─▒lar, panel süresince ilgili konular hakk─▒nda panelistlere sorular yönelttiler.

á á